Кава - ковток гріху та поцілунок диявола!?

Одна поважна пані зі Львова якось випадково промовила: "Кава - це ковток гріху, поцілунок диявола, гаряча, як пекло, пекуча, як змія і добра, як рай!" Та чи все так буває від кави?

Зарубайте собі на носі чи зробіть помітку на чолі, але каву ніколи не варять, а тільки заварюють. Це ж не борщ!!!  Не даремно французьке прислів'я мовить: "Кипіння вбиває каву". І це запам'ятайте, адже наші буденні слова часто діють навпаки цьому принципу. І часто ми говоримо "зварити каву", "кавоварка" і т.д. Але її - заварюють і нема на то ради!!! ЇЇ завжди професіонали не доводять до кипіння, тобто майже доводять до цього 100 градусного стану. І так може відбуватися 2-3 рази. Каву завжди подають гарячою, її смакові властивості втрачаються за годину і навіть підігрівши, це буде не кава, а кавовий компот. Також залежить в чому готувати її. Чим менша джезва (турка), тим кращий смак, тут оптимально лише готувати на 2-3 порції. Про високу якість приготування мовить і сама кавова піна, яка зберігає смак.

Екстракція - взаємодія кави з водою.

Експерти вважають, що філіжанка (чашка) найкращої кави отримуємо в тому випадку, якщо 19% маси помеленої кави екстрагується в напій (віддає свої речовини). Можна і 50% - тоді це буде надто гірка кава, менше 19% - слабка.

Запахи кави
Ще 1927 р. усі запахи були зведені до 4-х основних: ароматний (квітковий), кислий, горілий і неприємний каприловий. Інтенсивність кожного із них оцінюється в балах від 0-8. Але це не досконала система. Зараз подекуди користуються системою, в якій 7 основних запахів: камфарний (гексахлоритан), мускусний (мускус), квітковий (альфа-амілпіридин), м'ятний (ментол), ефірний (діетиловий ефір), гострий (мурашина кислота), гнилостний (сірководень). Сприйняття органів чуття у різних людей неоднаковий. Це залежить від віку, відповідного досвіду, образу життя. Тому не кожна людина може бути дегустатором із доброю пам'яттю смакових рецепторів.   

Кава - це....

Після кави я шукаю своє серце, а знаходжу - спокій....




Немає коментарів:

Дописати коментар