Пісня, що "порвала" кордони / Zjawisko kulturowe z korzeniam ukraińskim w POLSCE / Ukrainian SOUL abroad


Бичування української історії та крамсання української культури дозволило бути живучим явищем й музичним, яскравим феноменом за межами України. Одним з таких є польський музичний гурт з українським корінням "ЕНЕЙ" ("Enej"), україно-польский рок-гурт створений у 2002р., який порівняно з іншими українськими співаками та недоспіванцями співають українською. Й це вже перше, що звертає на них увагу. Адже співаючи на польському національному проекті "Must Be the Music", ВОНИ  перемогли саме з українською піснею "Радіо hello". Ця пісня в прямому сенсі "порвала" польські  хіт-паради. Це найпопулярніша пісня українською мовою в Інтернеті за всі часи! ЇЇ тільки за три місяці переглянуло понад 4 млн. користувачів.

 
    Отож є чого повчитися і зрозуміти, чому сучасний український медіа-простір став ґвалтованою решіткою іншоземного бруду та зіпсутого непотребу. Своя музична традиція є майбутнім, що дарує надію.  Навіть понад   
6 млн. переглядів на YouTube мовить про чималу популярність, про яку може мріяти кожен український співак та НЕДОРІЗАНИЙ недоспіванець, чи ті, хто п'ють яйця та качають тіло силіконом до страшного маразму....

     В цьому гурті вчуваються доволі милозвучні сербські, бойківські із нотками ідиш мотиви (як пісня Rahela), це звісно своя аналогія. Однак, саме їхній музичний продукт створений ними, як і стиль, що на межі джазу, реггі, фольку, ска (музичний напрямок з Ямайки) є приємною несподіванкою меломану та музичним критикам. Переспіви українських пісень у власній інтерпретації, заводять підвестися із крісла, щоб потартарцювати (потанцювати). Гурт творить оригінальну українську музику через українську ідентичність в польському медіа-просторі.

    Польща попри все дозволила не одному українцеві себе в ній зреалізувати, але вони збагачують, на жаль, не Україну, але несуть її частину - пісню, що для нас асоціюється з душею. І як писала американська поетеса Емелі Дікенсон: "Розріжте солов'я і в ньому ви знайдете - пісню". Може від народження українські серця її несуть та несуть цю пісенну епідемію все дальше. Бо згадаймо Рим - він підкорив Грецію, а грецька культура підкорила Рим. На жаль українська реальність гнобить і скупо дає можливість розвиватися рідному, то воно себе чудово улаштовує де-ін-де.

     Польський музичний світ успішно підкорюють гурти "Aтмосфера", що співає також на санскриті, гурт "Гайдамаки"... тощо. Й більше.... адже вони стають головними музичними відкриттями та виявом свого коріння з української традиції... 
    Сам гурт становить чудовий зразок якісної музичної суміші польсько-українського елементу, і це вже приклад міжкультурного порозуміння, і байдуже якою мовою ти співаєш, головне ЯК.
 ЯК ЗАВЖДИ КРАЇНУ РЯТУЄ ЇЇ КУЛЬТУРА, А ПІСНЯ ЯК ВІЗИТІВКА пробирається в глиб інших музичних світів. Не даремно Ліна Костенко в своїй легенді згадує, що вагомим чим нас Бог наділив - це піснею.

_______________________

Більше про гурт на таких ресурсах:
http://uk.wikipedia.org/wiki/Enej
Офіційний сайт гурту http://www.enej.pl/
http://zz.te.ua/ukrajinska-pisnya-yaka-porvala-polski-hit-parady-audio/


Немає коментарів:

Дописати коментар